zaterdag 14 maart 2009

DAG 5

Day 5, March 13th

Vandaag begonnen we weer in de middag en heb ik de ochtend gebruikt om mn blog op te starten. Dus dat hebben jullie intussen wel gelezen :) Ook kreeg ik een enthousiaste mail van een executive van Ghost House Pictures (het bedrijf van o.a Sam Raimi) Daar mag in de 26ste langskomen om mn film te pitchen en een rondleiding te krijgen bij Sony Pictures. Dus dat is erg cool!
Die middag hadden we eerst een afspraak met de chairman van Universal, Marc Smuger. De grote baas van Universal. Ook hij had onze films bekeken en was erg geinteresseerd in ons als filmmakers. Hij had precies een half uur voor ons. Leuk detail is dat de afspraak was verschoven en de afspraak die hij na ons had, daarom moest wachten. Die afspraak was met Adam Furgensen en Sascha Baron Cohen aka Borat aka Bruno. Ze moesten namelijk flink discusseren over de trailer van Bruno, omdat die veels te vulgair was! Smuger straalde aan alle kanten uit dat hij de baas was en dat was best intimiderend. Maar het was een leuk gesprek en hij zei dat het inderdaad niet veel voorkomt dat mensen van buitenaf zo'n blik in de keuken van Universal mogen werpen.
Na het gesprek stond Adam al te wachten en die confronteerde ons gelijk weer met onze aankomende pitches. Of we hard aan het repeteren waren :)
Na Smuger hadden we een meeting met de business staff van Universal. De mensen die over het geld gaan. Het waren er 3 en zij zijn verantwoordelijk voor hoeveel wie betaald wordt en hoeveel budget er aan een film uitgegeven mag worden. Ook zij hadden onze films gezien en jawel ik kreeg weer de vraag...
Ze vertelden dat er maar 15 mensen zijn die hun werk doen in Hollywood en die zijn verdeeld over de major studios. Ze hadden leuke verhalen over hoe vervelend het kan zijn om een ster als Vin Diesel of Harrison Ford over hun salaris te discusseren. Meestal winnen de sterren zeiden ze..
Wat erg interessant was was om te horen hoeveel regisseurs betaald krijgen die hun eerste film maken voor een studio in Amerika. Dat is een bedrag van 200.000 dollar en daar kan niet over gediscusseerd worden. Een standaard prijs die voor alle regisseurs geld. Dus dat geld voor Universal, Fox, Warner etc. Overal hetzelfde contract. Maar dat bedrag kan al gauw oplopen als je eerste film succes is. Zack Snyder kreeg bv. 200.000 voor Dawn of the Dead, deze film was een hit. Dus voor 300 kreeg hij al 2 miljoen en voor Watchmen 5 miljoen.
Ook heb je geen agent nodig als je je eerste film gaat maken in Hollywood omdat hij je salaris toch niet op kan schroeven. Pas bij je tweede film moet je een agent in de arm nemen, zeiden ze.
We gaan het zien!


2 opmerkingen:

  1. Neef,
    Geweldig wat je daar allemaal beleefd. Een meeting met Marc Smuger is niet mis. Mooi dat je de 26e langs mag komen bij Ghost House Pictures. Succes gewenst. Hopelijk heb je nog wat tijd over om Hamburgers te eten, het strand te bezoeken en uit te gaan... Het ga je goed, Folkert.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Smits,
    Sascha Baron Cohen vond BK zeker ook een prachtstuk of niet?! ;)NICE! Vet man. Leuke verhalen, ben benieuwd. Is je tas al wat lichter na die killo's papier die meegingen?Grtz Michiel

    BeantwoordenVerwijderen